Голям печат за печат върху торбички и опаковки

Често получаваме запитване относно изработка на голям печат, който да се ползва за печат върху пликове, торбички или опаковки с рекламна цел и така да се спестят разходи за печат от печатница с офсетов печат, ситопечат или друг вид печатна технология.

Печат върху хартиени торбички

Интересът е оправдан - на пазара се предлагат най-различни по размер готови торбички, пликове, кутии и кашони на ниска цена, много по-ниска от това, да си поръчате в печатница изработка и печат на такива изделия с отпечатана реклама.

Проблемът на готовите пликове, торбички и опаковки е ... че нямат надпис!

При тях цената е ниска заради огромните тиражи, в които се печатат, после се продават на милиони различни клиенти, по тази причина не е възможно да са брандирани - да имат собствен дизайн, лого и други елементи на собствена реклама и фирмен стил.

В някои случаи тази идея - да се ползва гумен печат за печатане върху торбички може да се реализира, в други, за съжаление в повечето случаи - не е възможно.

В кои случаи големи печати не могат да се ползват за печат върху пликове и торбички?

 • Големите печати (с площ над 50-60 квадратни сантиметра) изискват голямо усилие за да правят добър отпечатък. Не случайно печатните машини се наричат "преси" – за да накарате мастилото да попие в хартията е необходим силен натиск, като усилието при печатане е право пропорционално на площта на печата, на неговите размери. За да печатете върху торбички в големи количиства (над 100 пъти дневно) ще Ви трябват работници със силни ръце и физическа издържливост.
 • Всъщност по-точно е да се отчита не толкова размера на печата, колкото площта на печатащите елементи в него. Може да се окаже, че по-малък печат с по-едри печатни елементи ще печата по-трудно от по-голям, но с по-фини елементи. Но големият печат сам по себе си вече води до увеличаване на общата площ на печатни елементи, освен ако не е с много малко запълване, с малка печатна площ.
 • С големи печати се печата ръчно и почти винаги натискът на ръката е неравномерен, както върху тампона, така и върху материала (торбичката). От това се получава неравномерен и накъсан печат, с бледи петна и дори нечетливи отделни елементи. Това е вредно като реклама - с лошо отпечатани пликове и торбички създавате лошо впечатление и очакване, че и продуктът в тази опаковка е некачествен.
 • Торбичка с гумен печат
 • В някои случаи недостатъците са полезни и желани - имаме клиенти, които печатат с голям печат върху тениски и платнени торби декоративни изображения и нарочно искат да създадат "ретро" ефект, надписът да изглежда износен и изтрит.
 • Готовите торбички са сгънати и залепени, те имат ръбове и неравни части там, където са залепвани. Можете да печатате само върху равните части, но не и върху цялата площ на торбичката.
 • Печат е възможен само ако торбичките или пликовете са изработени от обикновена хартия, а това рядко е налице. За да компенсират липсата на печат, производителите използват ефектни, грапави или цветни хартии, върху които мастилото прониква трудно, неравномерно или се размазва и трябва да чакате с часове да изсъхне.
 • За изработка на голям печат са необходими и големи дръжки за печати. Много големи дръжки за печати няма защото производителите са запознати с горните проблеми, знаят, че такива дръжки няма да се търсят и затова не ги произвеждат. Най-големите дръжки за печати, които се произвеждат, внасят и предлагат от нас, може да видите в нашата страница Печати с големи размери.
 • Поради същите причини не се изработват и много големи мастилени тампони - най-големите са съобразени с размерите на наличните големи дръжки за печати.

Как да използвате правилно голям печат за печат върху пликове и торбички?

 • Изберетех модел, който съответства по размери на някоя от наличните дръжки за печати, представени в страницата Печати с големи размери.
 • Изберете торбички, направени от хартия, която позволява лесно попиване на мастило. Не трябва да е гланцирана или с отпечатана цветна повърхност, което пречи на мастилото да попива.
 • Добре е хартията да е гладка, на грапави, релефни и ефектни хартии не става добър отпечатък.
 • Изображението трябва да е едноцветно, щрихово, без полутонове.
 • Изображението не трябва да има много дребни елементи, примерно текст под 8-9 пункта. Неравномерността на отпечатъка ще затруднява четенето на тези елементи, неизбежните прекъсвания на отпечатъка и бледи петна в част от тиража ще правят тези данни нечетими.
 • Печатът не трябва да съдържа и много дебели линии или едри фигури (лого и подобни изображения). По-тънките линии и фини елементи позволяват на печата да вкарва по-лесно (с по-малко усилие от Ваша страна) мастило в хартията, отпечатъкът става много по-равномерен.

Всичко написано горе има за цел да Ви предпази от напразни надежди и от разочарования когато планирате ползване на голям печат за печатане на пликове и торбички.

Не твърдим, че голям печат за печатане върху торби, пликове и опаковки не е възможен. Когато са спазени горните изисквания когато печатът може да се ползва успешно за такава цел.

 • В пликчета за лекарства за клиенти на аптеки, които не са големи по размер и където отпечатъкът има по-скоро информационна, а не рекламна цел.
 • За надпечатване на пощенски пликове, стига да не очаквате силен рекламен ефект, а защото искате да си спестите труда от ръчното им надписване.
 • За печат върху опаковки и кашони, които нямат рекламна цел, а обслужват складовото стопанство и логистиката - сериен номер, надписи като "чупливо" и други подобни. При тези печати неравномерността на отпечатъка не се приема като недостатък.
 • Наш клиент ползва такива печати за печат върху кашони, в които се продават пилета и означават партида, дата на производство и друга подобна техническа информация без рекламно предназначение.

Как да направим наистина качествен печат върху пликове и торбички?

Плик с офсетов печат и щанцоване

Поръчайте такива торбички да бъдат изработени и отпечатани в печатница, може и при нас! Няма как да си отпечатате по индивидуална поръчка 50-100 торбички (ще е много скъпо като обща цена), но 500 или 1000 броя са един добър тираж.

При печат на торбички по поръчка скъпа е изработката на щанца, но ние разполагаме с голям брой готови щанци за торбички с всякакви най-често търсени форми и размери и така не се налага да плащате за изработка на щанца.

За онези, които не са запознати - щанцата е инструмент и отделна машина за изрязване на хартия и картон в неправоъгълна форма - това е необходимо за да се изрежат елементите за залепване и маркират местата за прегъване

При желание предлагаме и проектиране и изработка на щанци, като в този случай щанцата се изработва еднократно и служи и за следващи Ваши поръчки.

При този начин, изображението се печата върху листа ПРЕДИ да се прави щанцоване и лепене и можете да печатате по цялата повърхност на плика или торбичката, всякакви елементи, пълно спазване на фирмения стил, с лого и всякакви данни, наистина качествен печат без ограничения.

Стикери за брандиране на пликове и торбички

Ако не желаете да печатате собствени пликове и торбички и искате да ползвате готови, но ако не може да се ползва по описаните горе причини голям гумен печат, препоръчваме вместо гумен печат да се ползват стикери, с които да се брандират пликовете и торбичките.

Бели или цветни стикери от хартия или PVC фолио ще имат силен рекламен ефект и цветен печат. Стикерите могат да са и прозрачни, само надписът да е с тъмен цвят, тогава под стикера ще се вижда хартията на опаковката. Това е възможно само върху гладки хартии. Дигиталният печат позволява изработка на стикери в малки тиражи за брандиране на малък брой пликове или торбички и е съвсем достъпен като цена. Допълнително стикерите могат да имат неправоъгълна форма (кръгли, звездообразни и др.) и така да постигат силен рекламен ефект.

Ситопечат на пликове и торбички

Добра възможност за печат върху готови пликове или торбички е ситопечатът - при тази техника за печат се печата върху готови сгънати и залепени изделия, но може да печата най-много 1-2 цвята, със ситопечат не може да отпечатате примерно цветна снимка върху торбичката.

Поръчка за печат на пликове и торбички

Всички тези алтернативни технологии имат по-висока цена от изработката на един голям печат с дървена или пластмасова дръжка, но пък ще имате истински и качествено надписани пликове и торбички. С които ще продавате много по-успешно продуктите си.

Ако се интересувате от дизайн, печат и изработка на пликове и торбички, моля изпратете запитване с описание на плика / торбичката, желателно снимка, размери и самото изображение което да се печата. Какви тиражи и в какви периоди очаквате като нужда - месечно, годишно.

След като получим запитване с всички данни, ще Ви предложим оптимален за Вас вариант и цена.