Документи за изработка на печат

Поръчка на печат за фирма

За да поръчате фирмен печат попълнете Форма за поръчки или се обадете на телефон 087 777 05 31 като съобщите име на фирма и ЕИК (Булстат) на фирмата.

Може да изпратите данните за печата и с електронна поща до info@lulin.net или чрез съобщение с Viber до посочения горе телефонен номер.

Поръчката е бърза и лесна, не е необходима регистрация в сайта!

Печат за фирмаНие сами изтегляме необходимите документи за изработка на Вашия фирмен печат от Търговския регистър.

Печатът се изработва след като потвърдите проект, който ще Ви изпратим по електронна поща или Viber.

Ако с поръчката изпратите лого или изображение ще го векторизираме и поставим в печата безплатно.

Ако искате печатът да включва лого, символ или картинка, но не разполагате с такива, ние ще Ви намерим безплатно.

Видове и цени за най-често поръчваните за печат на фирма кръгли автоматични печати вижте в страница Кръгли автоматични печати.

Каталог за всички видове и цени автоматични, обикновени, печати с дървени дръжки и печати с големи размери ще намерите в раздел Изработка за печати.

Снимки с образци на изработени от нас печати вижте в Галерия печати.

Образците в галерията са примерни и не са готови шаблони, ние разработваме безплатно оригинален графичен дизайн за всеки печат съобразно данните, логото, дейността и корпоративния стил на фирмата.

Доставка се извършва с Еконт или Спиди, може да получите печата и от наш офис в София - ж.к. Люлин 7. Извършваме и безплатна доставка до адрес в Люлин (след 17 ч.)

Плащането е в брой при доставка (може и с банкова карта при доставка с куриер), възможно е и с PayPal и EasyPay, както и с банков превод.

Ако фирмата е регистрирана в друга държава, изпратете сканиран документ за регистрация или регистрационен номер и линк към търговския регистър или аналогичен орган на тази държава.

Проверката в Търговския регистър гарантира, че названието на фирмата в печата ще бъде изписано правилно и съгласно регистрацията.

Поръчка на печат за сдружение или друг вид организация

За печат на сдружение, фондация, партия или друг вид нетърговска организация, изпратете име на организацията и код по Булстат. Ние изтегляме необходимата информация за печата от Регистър Булстат.

Поръчка на специални и лични печати

Не са необходими документи за изработка на специални печати (щемпел с адрес, вярно с оригинала, проверено, платено, изходящ номер и др.), както и за лични печати.

Това се отнася и за изработка на печати-екслибриси, печати за подарък, учителски печати, печати на самонаети лица, печати с УИН за лекари, печати за трудов стаж и прослужено време и други подобни печати.

Кой може да получи готов печат?

Фирмен печат (съдържащ название на фирма или организация) може да получи лице, което представлява съответната фирма или организация съгласно решението за регистрация / учредяване или лице, което е упълномощено от представляващия.

Нормативна уредба за изработка и употреба на печати

Изработката и използването на печати са регламентирани с Указ № 612 на Президиума на Народното събрание от 26 август 1965 г. за печатите. Той е променян многократно през годините с укази и със закон.

Указът предвижда изработката и ползването на печати от централните и местните органи на власт и управление, от министерствата, ведомствата, организациите, предприятията. Физическите лица имат право да ползват само щемпели.

Определен е и редът за изработка на печати от предприятията, изработващи фирмени и лични печати – те са задължени да водят регистър за изработените печати, да изискват и вписват документите за регистрация на фирмите и да съхраняват отпечатъци на изработените печати.

Документите, въз основа на които са изработени печати, се пазят в срок от 5 години

Контролът относно изработката и ползването на печати се упражнява от МВР.

Право или задължение е ползването на фирмен печат?

Указът урежда правото и редът на предприятията да изработват и ползват печати, но не задължава предприятията да ползват печати!

Не съществува нормативен акт, който да задължава предприятията и търговците да използват печати.

С последните изменения на Закона за счетоводството и на Закона за ДДС печатът вече не е задължителен реквизит за фактури (макар подпечатването на фактури да не е забранено, то вече не е задължително).

Печатът няма специална правна сила и съдебната практика приема, че печатът не е задължително условие за легитимация на търговските дружества, не е задължителен реквизит на издаваните от тях документи, не променя юридическата им сила и не поражда допълнителни правни последици.

Но не съществува и нормативен акт, който да забранява на банки, фирми и държавни органи да изискват подпечатване на документи от търговци - техни контрагенти и клиенти.

Затова в практиката на множество банки, фирми и на повечето учреждения е да изискват подпечатване на документите като допълнителна сигурност за достоверност на документа.

Главно основание е това, че подписи се подправят значително по-лесно от печати и че в повечето случаи подписите са нечетливи и неразбираеми.

Печатът е един вид незадължителна по закон, но практически масово използвана печатна визитна картичка на фирмата, която визуално улеснява удостоверяването на автентичността на документа в допълнение към подписа на представляващото лице.

Наличието на печат върху един документ не дава 100% гаранция за автентичност защото печати могат да се подправят, фалшифицират. Много по-лесно обаче е да се фалшифицират подписи.

При съмнения в достоверността на един документ визуалното сравнение с образец от оригиналния печат на фирмата е много по-надеждно от сравнение с образец от подпис защото печатът е постоянен, а подписите на едно и също лице най-често са с непостоянна форма или пък подписът е на заместник или пълномощник.

Служителите в предприятия, банки и държавни учреждения не могат да правят графологически съдебни експертизи, не могат да анализират подписи като криминалисти, за тях печатът е практически необходим за по-голяма сигурност.

Ето защо не законът, а практиката и нуждата от по-голяма достоверност при работа с документи са наложили масово използването на печати.

При контакти с държавната и особено данъчната администрация обикновено е напълно невъзможно да се подадат документи без да са подпечатани с печата на фирмата.